Interesul pentru stilul de viata sanatos l-am manifestat inca din copilarie, perioada pe care am petrecut-o atat la oras cat si la sat. Vacantele petrecute in mediul rural m-au apropiat mai mult de natura si de natural, insuflandu-mi pasiune pentru elementele din natura, pentru cadrul natural.
Obisnuiam sa iau parte la tot soiul de activitati agricole, desfasurate in fiecare anotimp, lucru care mi-a creat o viziune mai ampla si o intelegere mai profunda a fenomenelor naturale.
Bunicii mei tineu si cresteau variate feluri de animale (caini, pisici, porci, vite, pasari etc) si imi aduc aminte cum acordau mare atentie si importanta calitatii hranei si sa aibe suficient loc de desfasurare (sa faca miscare). Hrana si miscarea reprezentau 2 factori determinanti in mentinerea si promovarea sanatatii.
In apropierea gospodariei erau vecini dornici ca orataniile lor sa creasca mai repede sau sa fie mai productive ( sa ofere mai mult lapte, sa produca mai multe oua, sa creasca mai repede), insa acest lucru isi punea deseori amprenta asupra starii de sanatate a animalelor. Se apela deseori la serviciile veterinarului care le indopa cu tot soiul de tratamente si antibiotice.
Influenta nutritiei si miscarii asupra starii de sanatate a necuvantatoarelor se exprima prin:
ratele crescute cu nutret artificial luau foarte mult in greutate si ”ologeau”. Cele crescute cu iarba si putine graunte si care aveau acces la apa curgatoare cresteau mai lent insa ramaneau viguroase si sprintene. Destinul era similar in cazul porcilor si vitelor.
Mai tarziu, in jurul varstei de 10- 12 ani, am observat un lucru deosebit de curios: plantele cultivate de agricultori (grau, porumb, cartofi etc) erau mai tot timpul atacate de daunatori si invadate de buruieni, in timp ce ierburile care cresteau in mod spontan erau ferite de agresiunile daunatorilor. Pe atunci nu intelegeam motivul, insa astazi realizez un lucru deosebit de important: tot ce creste in mod natural se intampla in conditii optime. Spre exemplu: un cartof care creste in mod spontan va atrage in jurul lui si plantele care sa-l fereasca de daunatori, respectiv de anumite intemperii. Agricultura moderna, mecanizata, industrializata nu intelege din pacate conceptul de crestere in armonie, eliminand aceste buruieni, aces scut de protectie fara de care culturile raman expuse.
Pe la 13-14 ani ma confruntam cu ceva carente de vitaminae, manifestata prin piele uscata si crapata la nivelul palmelor, iar medicul de familie mi-a recomandat o cura cu vitamina A. Am citit prospectul si am aflat beneficiile vitaminei A asupra pielii, dar si multe alte indicatii pentru capacitatea vizuala, pentru imunitate si pentru capacitatea pulmonara. Tot in prospect se recomanda ca vitamina A, pentru un efect mai bun, mai sinergic, sa fie combinata cu vitamina E, lucru care m-a incurajat sa studiez si beneficiile vitaminei E. Apoi am fost interesat sa aflu mai multe despre alte vitamine, despre minerale, aminoacizi, proteine, lipide, grasimi si antioxidanti.
Ceea ce realizez acum, ca urmare a copliariei petrecute in mediul natural, din studiul individual, din cursurile urmate si din calificarile obtinute, din experienta acumulata, este faptul ca totul in armonie este perfect, iar cand noi vom ajunge sa intelegem si sa apreciem acest aspect vom fi mai sanatosi, mai fericiti si mai plini de energie.
Alimentele integrale, provenite din medii naturale, sunt tot timpul un etalon, un reper pentru calitatiile lor nutritionale. Produsele naturale, organice, curate, ne ajuta in diverse situatii, indiferent ca dorim sa ne pastram starea de sanatate, sa ne recumperam dupa o anumita afectiune sau sa obtinem performante de varf.
In cazul sportivilor dieta joaca un rol deosebit de important, intrucat procesele din organism sunt intensificate, iar dupa un efort sustinut celulele sunt ”avide” dupa nutrienti de calitate.
Printr-o nutritie adecvata, prin planuri alimentare judicios concepute, celulele se regenereaza in mod corespunzator, articulatiile isi mentin integritatea si mobilitatea, pielea devine mai radianta, organele functioneaza la parametrii optimi, iar musculatura capata tonicitate.
Un plan nutritional bine conceput, o gandirea pozitiva, alaturi de miscare corespunzatoare si odihna suficienta, reprezinta cheia, biletul, secretul in atingerea obiectivelor sportive.