• Cu ce te pot ajuta?
  • Telefon (+40)766 750 201
  • contact@wellness-coach.ro
  • Str. Conac, Dumbravita, TM

Cum iti cresti imunitatea in mod natural

Cum iti cresti imunitatea in mod natural

Cum iti cresti imunitatea in mod natural
19.01.2025

Cum iti cresti imunitatea in mod natural

Conform conceptelor medicinii chineze, rezistenta naturala a organismului impotriva bolilor si capacitatea de reparare a acestuia este descrisa ca un flux de energie care circula in intregul corp, numita energia sanatoasa (Zheng Qi). Energia sanatoasa reprezinta rezistenta naturala impotriva bolii iar boala este vazuta ca un dezechilibru al acestei energii interioare. Un rol important in imunitate il au asa nunitele organe Zang (Yin): Plamani, Splina, Rinichi, Ficat si Inima.

Plamanii: guverneaza Qi-ul (energia vitala). Ei se conecteaza in exterior cu pielea si parul si disemineaza qi-ul de protectie pe suprafata corpului. Qi protector al Plamanilor apartine unei parti a energiei sanatoase (zheng qi); deoarece formeaza prima bariera impotriva invaziei agentilor patogeni. Qi Defensiv (Wei Qi) ofera caldura si hrana pentru piele, tesuturi subcutanate si muschi; controleaza de asemenea deschiderea si inchiderea porilor pielii.

In fiziologia occidentala, Splina este un organ larg, vascular, limfatic. Totusi, in TCM, Splina este considerata ca „fundatia dobandita a vietii”, sursa de producere a sangelui si qi (energie vitala). De fapt, Splina este o unitate multifunctionala, care acopera functiile Splinei si Pancreasului anatomic occidental si promoveaza activitatile sistemelor digestive, endocrine, nervoase si sanguine.

TCM vad Rinichii ca „fundatia congenitala a vietii”, radacina energiei sanatoase, mostenirea cu care ne nastem. Acesta guverneaza constitutia congenitala si prosperitatea energiei sanatoase. Esenta de Rinichi (Jing) stocata este baza materiala pentru fortele yin si yang ale intregului corp, care fac ca forma fizica si functiile corpului sa se compuna si sa depinda una de cealalta.

Imunitatea innascuta se refera la sistemul imunitar prezent atunci cand te nasti. Este prima bariera de aparare a organismului impotriva germenilor. Include bariere fizice, cum ar fi pielea si membranele mucosae ale gatului si intestinului, celule (neutrofile, macrofage, celule Natural Killer, etc) si proteine speciale care pot recunoaste si ucide germenii.

Imunitatea specifica sau dobandita reprezinta protectia pe care corpul o construieste atunci cand intalneste si isi aminteste germenii si alte substante straine care au intrat in contact cu organismul. Cand organismul recunoaste antigenii, produce anticorpi pentru a lupta impotriva lor.

Cai de amplificare a imunitatii:

Evitati stresul: pe termen scurt, orice organism face fata stresului, dar daca vom continua sa alimentam starea de stres, asta va duce la un dezechilibru. Cand traim intr-o permanenta stare de frica, toata energia noastra este directionata catre exterior, si cum rezervorul fiecaruia de energie este limitat, nu mai raman resurse si pentru ce se afla in interior. Atunci când ești frustrat, agitat, speriat, stresat, etc, sistemul tău imunitar este slăbit, pentru că organismul tău percepe o stare de alarmă, este setat pe modul „luptă sau fugi”, toată energia ta se consumă pentru ca organismul tău să se ocupe de „amenințarea” exterioară. Nu mai ai suficientă energie disponibilă pentru interior, pentru procesele de creștere și pentru echilibrare/ apărare/ revigorare/ vindecare din interior.

Rasul: oamenii de stiinta din cadrul universitatii Loma-Linda din California au descoperit ca in timpul rasului creste productia de anticorpi. Stanley Tan, endocrinolog explica: „toti acesti neuro-hormoni se comporta precum o orchestra, fiecare instrument canta o nota speciala. Rasul face intreaga orchestra mai melodica, mai armonioasa. Cu alte cuvinte: rasul stabileste un echilibru intre toate componentele sistemului imunitar.” Inclusiv rasul fara motiv sau cel deprins este eficient. Ilona Papousek, profesoara de neuropsihologie in cadrul Universitatii Graz a desfasurat un studiu cu pacienti care au suferit atacuri cerebrale si care timp de patru saptamani au practicat yoga prin ras, ajungand in cele din urma ca tensiunea arteriala masurata sa scada, in comparatie cu un alt grup care nu practica aceste exercitii. Medicul indian Madan Kataria a dezvoltat aceasta metoda yoga prin ras, numit si Hasya Yoga in anul 1995. Metoda combina anumite tehnici ale rasului voluntar, fara motiv cu exercitiile de respiratie Hatha-Yoga.

Eliberareaza bagajul emotional captiv: emotiile negative au un impact deosebit de puternic asupra vietii noastre, influentand in mod real echilibrul si starea de sanatate. Ele declanseaza in corp cascade de hormoni si substante chimice care afecteaza sistemul imunitar si vitalitatea organismului. Pe acest fond, se dezvolta procese inflamatorii, pe care corpul nu mai are abilitatea de a le regla, si dureri cronice carora nu le identificam cauza.

Mentinerea sanatoasa sau redobandirea echilibrului microflorei intestinale ( microbiomultui, microbiotei): prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, spune ca „fabrica de imunitate” este localizata la nivelul intestinelor, de aceea disbacterioza, dezchilibrul florei intestinale, aduce “falimentul“ sistemului imunitar. Consumul de alimente nesanatoase (cu adaos de conservanti si / sau excesiv de grase, dulci, sau prelucrate chimic),  antibioticele, alcoolul si drogurile distrug microbiota formata din bacteriile bune, avand un impact negativ masiv asupra sistemului imunitar. Remediul il reprezinta probioticele precum bacteriile lactice, microorganisme vii prezente in iaurt, varza murata sau suplimentele nutritive pe baza de probiotice. Echlibrul florei intestinale este esential si in mentinerea unei stari de pozitivism datorita substantelor chimice benefice generate la acest nivel. Depresia ai anxietatea sunt deseori corelate cu o flore intestinala dezechlibrata.

Ionii negativi: padurea, prin aerul sau proaspat, ozonat si incarcat cu ioni negativi fortifica organismul, calmeaza sistemul nervos, stimuleaza respiratia, intensifica metabolismul, intareste imunitatea si contribuie in mod major la diminuarea efectelor distructive determinate de stres. Este deci indicat sa facem o plimbare in padure sau in parc, unde concentratia ionilor negativi atinge 2500-3000/1 cm3. O plimbare pe timp de ploaie este de asemenea prielnica: concentraţia ionilor negativi in ploaie creste pana la 4000/1 cm3.


Impamantarea: sau cum o numesc unii, legarea la pamant, este ideea ca, avand pielea goala pe sol (terenul propriu-zis, nu trotuarul sau podeaua dormitorului), puteti reduce inflamatia, imbunatati somnul si imunitatea generala. Cum se spune ca functioneaza este prin electroni negativi de pe pamant care combate radicalii liberi incarcati pozitiv in corpul tau. Acesti radicali liberi sunt creati de obicei din factori inflamatori, cum ar fi stresul sau toxinele. Impamantarea le neutralizeaza, ceea ce la randul sau imbunatateste sistemul imunitar.

Alimentatia:

– Vitamina C: Vitamina C este unul dintre nutrientii de calitate, ce stimuleaza si intaresc sistemul imunitar. Macesele, cele crescute in varf de deal ori de munte, sunt cele mai bogate in vitamina C. Rodia este un alt fruct ce abunda in vitamina C, intareste imunitatea, iar proprietatile antioxidante exceptionale o recomanda pentru a fi consumata cat mai des”, conf. prof. Gheorghe Mencinicopschi.

– Betacarotenul: este pigmentul de culoare portocalie-rosiatica, ce se regaseste intr-o serie de plante, legume si fructe, insa in mod deosebit in morcovi. Betacarotenul este un antioxidant care se transforma, odata ajuns in organism, in vitamina A, despre care se stie ca este extrem de importanta pentru sanatatea organismului. Acesta face parte din categoria carotenoizilor, adica a pigmentilor responsabili pentru colorarea plantelor, fructelor si legumelor.

– Consumul unei cantitati adecvate de proteine: cand organismul este expus substantelor nocive (virusuri, bacterii), el trimite anticorpi, tot un fel de proteine. Acestia sunt responsabili de identificarea si atacarea bacteriilor sau virusurilor, neutralizandu-i si oprind inmultirea lor. Datorita acestei functii, proteinele sunt esentiale pentru un sistem imunitar puternic.

– Cruciferele: varza, conopida si broccoli sunt legume care au un puternic efect de detoxifiere a ficatului. Prin aceasta, consumul lor ajuta sistemul imunitar (permitandu-i sa-si canalizeze mai bine resursele catre identificarea si neutralizarea virusurilor si bacteriilor).

 – Legumele din famila Alium ( capa, usturoi, praz): sunt un adevarat cocktail antioxidant, avand in compozitie mangan, zinc, seleniu, germaniu, vitaminele A si C. Ele sunt recunoscute ca stimulante ale sistemului  imunitar care cresc puterea celulelor albe.

        Mineralele:

      a). Zincul: conform European Journal of Immunology, organismul are nevoie de zinc ca sa activeze celulele T. Aceste celule sunt responsabile de functionarea sistemului imunitar si de procesul de diviziune celulara. Un nivel scazut de zinc poate favoriza cresterea susceptibilitatii de aparitie a infectiilor. Zincul este recomandat ca adjuvant in reducerea manifestarilor neplacute asociate racelii, cu scopul de a sustine reducerea inflamatiei de la nivelul mucoasei nazale;

      b). Magneziul: este responsabil cu peste 300 de reactii biochimice din organism, fiecare organ depinzand de el (in special inima si rinichii). Cu toate acestea, deficienta de acest mineral extrem de important este destul de frecventa din cauza dietei bogate in alimente procesate si bogate in zahar. Un alt motiv pentru care magneziul este esential e legat de faptul ca toate enzimele care metabolizeaza vitamina D necesita magneziu. Asadar, deficienta de magneziu pur si simplu reduce substantial eficacitatea vitaminei D.

      c). Germaniul: testele clinice cu Germaniu Organic desfasurate in cadrul Institutului si Clinicii Dr. Asai (“Dr. Asai Research Institute and Clinic”) din Tokyo, Japonia, au condus la rezultate de-a dreptul impresionante. Rezultatele experimentale sugereaza neindoielnic ca Germaniu Organic  poate fi incadrat in categoria compusilor care pot normaliza reactiile imunitare in organisme cu functie imuna compromisa. Mai mult, exista studii care manifesta capacitatea germaniului de a potenta activitatea limfocitelor NR (celule naturale ucigase) la persoane sanatoase.

      d). Seleniul: ajuta la fortifierea imunitatii si asigura protectie impotriva infectiilor virale. Unele studii arata ca seleniul este de ajutor in controlul virusului herpetic, iar altele sustin ca reduce riscul de a face boala SIDA dupa infectarea cu virusul HIV, deoarece acesta reduce din forta de replicare a virusului in organism. Mai mult, persoanele infectate cu HIV, care au deficit de selenium au un risc mai mare cu 20% de a face boala comparativ cu persoanele infectate care au un nivel optim de selenium in organism.

      Cele mai bune plante pentru cresterea imunitatii:

     a). Echinacea: este printre cele mai pretioase plante de leac din lume si aceasta, din cauza unei singure calitati terapeutice, dar extrem de puternice: stimulent imunitar. Planta se administreaza din primele ore (ideal este din primele 24 de ore) de debut al virozei gripale, studiile dovedind ca administrarea prompta a acestui remediu duce la rezultate pe masura.

     b). Astragalusul: sporeste imunitatea la gripa si la infectiile respiratorii in general, ajuta si el la prevenirea si la tratarea infectiilor urinare, este un adjuvant important chiar si in cazul bronsitelor si al pneumoniilor bacteriene. Administrarea de ASTRAGALUS previne imbolnavirile, sau boala apare doar in forma usoara, iar odata infectia declansata, prin tratamentul cu acest produs, ea se va vindeca mai rapid si cu mult mai putina suferinta. De regula, timpul de vindecare este injumatatit prin folosirea unui imunostimulent corespunzator. Iar din datele existente in momentul de fata, Astragalus membranaceus este fara doar si poate planta cu cel mai puternic efect stimulent imunitar.

      c). Ghiara matei: contine cinci categorii de compusi: alcaloizi, polifenoli, triterpine, glicoside și fitosteroli. Cercetari de laborator facute in tari precum Austria, Germania, Ungaria, Italia, Anglia si Peru au demonstrat ca datorita acestor compusi, planta are proprietati de intarire a sistemului imunitar, antimicrobiene, antitumorale, antiinflamatorii, antialergice si antioxidante. Gheara matei stimuleaza fagocitiza si reactivitatea celulelor imunitare in confruntarea cu virusurile, bacteriile si agentii patogeni.

      d). Lemnul dulce: este o planta care a produs in ultimele decenii o adevarata revolutie in industria farmaceutica, efectele sale imunostimulente si hormonale foarte puternice, dar nu numai ele, trezind un imens interes oamenilor de stiinta din intreaga lume. La trecerea dintre anotimpuri, cand sistemul imunitar este slabit si suntem foarte susceptibili la raceli si gripe, o cura cu extract de lemn-dulce este salvatoare.

      e). Chimenul negru ( Negrilica):  este intrebuinat din cele mai vechi timpuri de catre civilizatiile antice pentru tratarea leprei, a malariei, a muscaturilor de serpi veninosi, a bolilor pulmonare si multe altele, iar cea mai importanta parte a plantei sunt de fapt semintele. Afectiunile inflamatorii precum astmul, bronsitele, reumatismul, pot fi cu lejeritate tratate cu ajutorul semintelor de negrilica. Aceste seminte contin glucide, lipide, proteine, ulei volatil, tanin, flavonoide, saponine, steroizi, etc. Substanta care ajuta la tratarea afectiunilor inflamatorii este nigelona.

       f). Cordycepsul: intr-o scriere chine­zească antica, din timpul dinastiei Tang, ciuperca tibe­tana este pentru prima oara descrisa drept un am­pli­ficator al energiei Yang (masculine), dar si un pu­ternic stimulent al meridianelor rinichilor si al pla­manilor. Nenumarate cercetari stiintifice arata faptul ca o cură de cateva saptamani cu extract de ciuperca tibe­tana ajuta la imbunatatirea rapida a capacitatii de aparare a organismului. Astfel creste capacitatea de apăarare in fata virozelor respiratorii, creste eficienta tra­ta­mentelor cu antibiotice folosite in tratarea pneumo­niilor, tuberculozei si a infectiilor urinare.

    g). Shiitake: contine o varietate de sub­stante cu efect imu­nomodulator, antican­cerigen si antiviral. Este un bun protector al fica­tului, intarindu-i func­tia de dezinto­xicare. Scade nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale. Si este un anti-fungic re­du­tabil, recomandat in cazul infectiilor cu candida.

     h). Maitake: poli­zaharidele existente in Mai­­take au o structura uni­ca, dovedindu-si capacitatea de a relansa sistemul imunitar, intarind actiunea macrofagelor (acele componente ale sistemului imunitar responsa­bile cu distrugerea celulelor ce evolueaza anormal, ca urmare a unor mutatii genetice sau a unor infectii virale).

     i)Ginsengul: fo­­losirea sa ca tonic general este stabi­lita clinic de catre Organizatia Mon­­diala a Sa­natatii, pentru a imbu­natati capaci­ta­tea fizica si intelectuala, in caz de obo­sea­la, de epuizare, de tulbu­rari de con­cen­­trare si in timpul perioadelor de con­va­les­cen­ta. A­ceste efecte se explica prin pre­zenta gin­se­nozidelor si a sapo­ni­ne­lor tri­ter­pe­nice, afla­te in cantitate mai mare in gin­sen­gul chine­zesc.

      j). Catina: este una dintre plantele cu cel mai ridicat con­ti­nut de vitamine F si E (vitamina E fiind nu­mita si vi­ta­mi­na ti­ne­retii), intrucat este im­pli­cata in cele mai im­por­tante procese de regenerare din orga­nism. Pe langa vi­­ta­mina E, cati­na este foarte bogata in vitaminele A, C, PP, la care se ada­­u­ga intreg com­plexul vitaminic B. Acest aliaj de substante vitale continute in fructele de catina le transforma in veri­tabile bombe de sanatate, care ajuta celulele siste­mului imu­nitar sa tina bolile iernii departe de noi.

       k).  Macesele: studiile arata ca in pulpa maceselor natura a depozitat de cincizeci de ori mai multa vitamina C decat in lamai si de doua sute de ori mai multă decat in mere. Vitamina C cuprinsa in mi­cile boabe colorate in rosu aprins se asimileaza foarte repede in organism si este de doua ori mai eficienta decat echivalentul ei de sinteza. In fructe sunt prezente si alte substante valoroase pentru sistemul de aparare al organismului: vitaminele A si E, o parte din com­plexul B si vitamina K. In plus, macesele reprezinta si un mineralizant de exceptie, fiind bogate in magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc. Toate aceste principii active incurajeaza formarea anticorpilor care lupta impotriva virusilor si bacteriilor ce invadeaza or­ganis­mul, alungand infectiile si bolile.


Sunt incantat sa te ajut la conceperea unui plan nutritional si de suplimente care sa-ti sustina cresterea si revigorarea sistemului imunitar.

Pentru detalii te astept sa-mi scrii pe adresa de email plantevindecatoare@gmail.com

 

 

Surse documentare:

Solicita informatii suplimentare despre
"Cum iti cresti imunitatea in mod natural"