• Cu ce te pot ajuta?
 • Telefon (+40)766 750 201
 • contact@wellness-coach.ro
 • Str. Conac, Dumbravita, TM

Aminoacizii cu catena ramificata ( BCAA-...

BCAA sau Aminoacizii cu catena ramificat...

BCAA sau Aminoacizii cu catena ramificata
23.02.2024

BCAA sau Aminoacizii cu catena ramificata

BCAA ( aminoacizii cu catena ramificata): au efect anabolic si nu sunt aminoacizi metabolizati in stomac, ci direct in  tesutul muscular. Datorita modului in care muschii beneficiaza de proprietatile BCAA, suplimentul prezinta 2 beneficii importante: primul ar fi ca muschii folosesc BCAA drept combustibil chiar in timpul antrenamentului cu greutati, iar al doilea ar fi ca perioada de recuperare si refacere de dupa efortul depus este mult mai scurta. Consumul suplimentului inainte de inceperea antrenamentului ajuta la furnizarea de energie pe o perioada lunga celulelor musculare si protejeaza tesutul muscular in timpul antrenamentului. Consumul suplimentului dupa programul de antrenament ajuta organismul sa se recupereze si sa se refaca rapid. Aminoacizii cu catena ramificata ( izoleucina, leucina si valina) sunt considerati esentiali, deoarece, spre deosebire de aminoacizii non-esentiali, corpul nu ii poate produce. Prin urmare, este necesar de a-i obtine din dieta. BCAA prezina urmatorele beneficii in organism: sustinerea organismului in stari catabolice (la nivelul organismului predomina procesele distructive) produse de arsuri, infectii, traume, interventii chirurgicale, transplant de maduva osoasa, tratamente cu glucocorticoizi (efect anabolizant asupra muschilor), cresterea rezistentei fizice (participa la producerea de ATP – nucleotide care stocheaza si transporta energia in cellule).

L-izoleucina: contribuie la refacerea musculara dupa antrenamente şi are rol important in metabolismul energetic. De asemenea, L-izoleucina este importantă pentru prevenirea atrofierii masei musculare in cazul persoanelor cu dizabilitati.

L- Leucina: este considerata un aminoacid vital in sinteza proteinelor si in multe alte procese metabolice. Acest aminoacid ajuta în reglarea nivelului de glucoză din sange, grabeste recuperarea organismului după antrenamente intense şi stimulează producerea hormonului de creştere. Leucina este utilă in cresterea masei musculare dar şi in scaderea in greutate. Cei care au folosit alte substante in scopurile mentionate mai sus si s-au blocat ar putea incerca acest aminoacid. Diferite studii au aratat ca leucina actioneaza intr-un mod unic: fata de alti aminoacizi, leucina ajuta la arderea grasimilor dar nu distruge si proteinele din care este compus muschiul si astfel acestea contribuie la dezvoltarea muşchiului respectiv.

L- Valina: faciliteaza stocarea glicogenului la nivelul muschilor si astfel le furnizează energie prevenind distrugerea lor in timpul exerciţiilor fizice intense.Valina are un rol important si in ameliorarea starilor de nervozitate, in tratarea insomniei si in scaderea poftei de mancare. Persoanele care beneficiaza din plin de efectele valinei sunt maratonistii şi culturistii, datorita faptului ca acest aminoacid este folosit pentru refacerea tesutului muscular, in metabolismul muschilor si creste rezistenaa la efort prelungit.

Benefiiciile BCAA pe scurt:

 • cresc masa musculara
 • grabesc refacerea post-antrenament
 • previn pierderile de masa musculara
 • imbunatetesc performanta sportiva.


Cele mai bune surse de BCAA:

 • 170 gr.piept de pui. = 6,6 gr.
 • 170 gr.carne slaba de vaca = 6,2 gr.
 • 170 gr. ton in conserva = 5,6 gr.
 • 170 gr. somon salbatic = 5,9 gr.
 • 170 gr. piept curcan = 5, 2 gr.

Alte optiune importante si deosebit de valoroase pentru continutul in BCAA sunt proteina de zer, proteina din supa de oase si pulberea de orez brun.

 Program de suplimente personalizat: sunt incantat sa te asist in conceperea unui plan nutritional si de suplimente personalizat care sa te ajuta in atingerea obiectivelor si dezideratelor propuse. Te astept sa ma contactezi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com


Surse:


Solicita informatii suplimentare despre
"BCAA sau Aminoacizii cu catena ramificata"