Testosteronul este principalul hormon sexual masculin care există şi la femeie însă în cantități mici. Este un hormon steroidic, produs în testicule, la bărbați și de ovare la femei. Glandele suprarenale produc și ele, însă cantităț mai mici, la ambele sexe. La baieţi, în timpul pubertăți, testosteronul este unul dintre principalii declanşatori ai schimbărilor fizice, cum ar fi creșterea mușchilor, îngroşarea vocii și creşterea părului pe corp. Nivelurile optime sunt, de asemenea, de o mare importanţă pe tot parcursul maturității și chiar la vârstei înaintate întrucât contribue la menţinerea sănătăţii, reducerea riscului de îmbolnăvire, influenţarea compoziției corporale, dinamizarea funcției sexuale și multe altele.
Începând cu vârsta de 30 de ani nivelul de testosteron încep să se reducă, lucru care duce la apetit sexual scăzut, disfuncţii erectile, starea depresivă și dificultăți de concentrare și memorare. Dacă sunteți bărbat şi aveţi astfel de simptome, indicat ar fi să efectuaţi un test de sânge pentru identificarea nivelului de testosteron din organism.
Imagineaza-ţi dacă ai putea folosi un truc pentru a modifica un singur hormon în corpul tău şi ai obţine urmatoarele beneficii:
• să te ajute în câştigarea masei musculare și pierderea stratului adipos, fără a merge la sala de forţă;
• îmbunătățirea dramatică a nivelului de dispoziție și de energie;
• să fii puternic, încrezător și asertiv;
• să ai parte de cel mai bun sex din viața ta;
• să te bucuri de cel mai bun somn al vieții.
• să arăţi și să te simțiți mai tânăr.
Acestea sunt aspectele pe care le promite menţinerea unui nivel optim al testosternoului.
Stresul cronic este unul dintre cei mai mari factori care trebuie gestionaţi în mod corespuncator pentru a stimula secreţia de testosteron. Organismul produce hormoni de stres, în special cortisol, atunci când se confruntă cu stres cronic de natură chimică, fizică și emoțională. Cortisolul este un antagonist al testosteronului.
Xenoestrogenii, substanțe artificiale cu efect hormonal, sunt corelaţi cu un nivel mai scăzut al testosteronului. Aceşti estrogeni artificiali se găsesc în apă de la robinet, în materialele plastice, în agenții de curățare casnici, deodorante, săpunuri, loțiuni de corp şi în machiaj.
Multe medicamente conțin, de asemenea, cantități mari de xenoestrogeni. Evitarea acestor surse, împreună cu o dietă bogată în fructe și legume crude și ușor gătite, furnizează fibre și fitonutrienți care ajută organismul la eliminarea acestor substanțe toxice.
Cai de amplificare ale nivelului de testosteron:
–postul intermitent: stimulează creșterea testosteronului prin creșterea expresiei hormonilor de sațietate, incluzând insulina, leptina, adiponectina, peptida-1 (GLP-1), colecistokinina (CKK) și melanocortinele, lucru care se reflectă în intensificarea acţiunii testosteronului, cresterea libidoului şi prevenirea declinului legat de vârstă. Postul intermitent înseamnă practic renunţarea la micul dejun şi servirea meselor la intervale mai apropiate. Veți consuma trei mese pe zi: una la prânz, una la ora 15:00 și ultima masă în jurul orei 18:00. Acest lucru vă permite să vă odihniți organele, în special ficatul, care este atât de important pentru echilibrarea naturală a nivelurilor hormonale, în special a testosteronului şi HGH- ului.
–antrenamentul cu greutăţi + antrenamentul pe intervale: dacă doriți să stimulați în mod natural testosteronul și HGH-ul, combinația dintre antrenamentul cu greutăţi şi antrenamentele HIIT (antrenamtent pe intervale de intensitate mare) este de mare ajutor. Manevrarea greutăților mari, efectuând 6-12 repetări cu grupe musculare mari ( cvadriceps, ischiogambieri, spate, umeri și piept) îi oferă posibilitatea corpurlui de a-şi creşte mediul hormonal. Antrenamentul intens a fost dovedit nu numai pentru creșterea nivelurilor de T, ci ajută la menținerea testosteronului la un nivel ridicat și poate preveni declinul acestuia. Efortul intens implică exercitarea a 90-100% din efortul maxim pe un interval scurt, pentru a arde zahărul stocat (glicogenul), urmat de o perioadă de impact redus pentru refacere.
–detoxifierea ficatului: ficatul este un organ foarte important pentru nivelul testosteronului. Când ficatul nu funcționează la capacitatea optimă este influentată în mod negativ producatia de testosteron. Acest lucru se datorează faptului că ficatul fabrică o enzimă responsabilă cu menţinerea testosteronului la parametrii optimi.
– somnul de calitate: ritmul circadian al organismului se resetează în fiecare noapte, echilibrând producţia de hormoni ai stresului, aşa cum este cortisolul, lucru care influenţează în mod pozitiv producţia de testosteron. Unii endocrionologi susţin că cea mai propice perioadă de somn este intervalul orar 22:00- 2:00 şi îndeamnă persoanele care sunt interesate de creşterea testosteronului şi a HGH să aibă în vedere acest timp.
–grasimile sanatoase: exista trei clase importante de grasimi sănătoase , cu influente benefice asupra nivelului testosteronului. Pe primul loc se situează cele saturate care dacă provin din surse alimentare sănătoase sunt de un real folos organismului şi mai ales sporirii nivelului de testosteron. Acestea se găsesc în ulei de nucă de cocos, produse lactate crude (lapte de vaca, capra, oaie, branza) sau fermentate ( kefir din lapte de capră, iaurt). Este de recomandat a se evita lactatele convenționale ( pasteurizate, cu hormoni şi antibiotice) deoarece acestea vor afecta nivelul testosteronului. Celălalt tip de grăsime de care aveți nevoie sunt acizii grași tip omega. Consumul de somon de câteva ori pe săptămână sau adăugarea unui supliment de ulei de peste de calitate este o modalitate excelenta de a-ţi aduce ca aport aceste grasimi esenţiale. Semințe de in, semințe de chia, cânepă și nuciferele sunt, de asemenea, surse excelente de omega 3, 6 şi 9. O alta categorie importantă o reprezintă grăsimile monosaturate, gasite în special în avocado, uleiul de masline şi în cel de migdale .
– vitamina D: joaca dublu rol: de vitamină, şi pe cel de hormon steroid, fiind esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a nucleului celulei spermatice și ajută la menținerea calității spermei și a numărului de spermatozoizi. Vitamina D crește, de asemenea, nivelurile de testosteron, stimulând astfel libidoul..
– consumați zinc: zincul este un mineral foarte important pentru producția de testosteron, iar suplimentarea dietei cu acest mineral, timp de doar șase săptămâni, s-a dovedit eficientă pentru îmbunătățirea semnificativă a testosteronului, mai ales la bărbații cu niveluri scăzute. Semințele de dovleac sunt una dintre cele mai bogate surse de zinc și magneziu.
– limitați sau eliminați zahărul din dietă: nivelurile de testosteron scad după ce consumați zahăr, ceea ce se datorează faptului că acesta duce la menţinerea nivelului ridicat al insulinei, un alt factor care determină scăderea testosteronului;
– sporiți consumul de aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA) din alimente precum zerul: studiile sugerează că BCAA-urile au o influenţă pozitivă asupra testosteronului, mai ales atunci cand sunt asociate cu fitness-ul muscular. Aminoacizii cu catenă ramificată sunt disponibili sub formă de suplimente alimentare sau pot fi obţinuţi din produsele lactate – în special brânzeturile de calitate și zer.
– grăsimile bune: uleiul de nucă de cocos, untul provenit de la animale hranite pe bază de iarbă, avocado, măslinele și uleiul de măsline, uleiul de pește, oferă acizi grași de calitate, reprezintă cheia necesară producției de testosteron.
–reducerea expunerii la surse estrogenice: reduceţi consumul (fără a-l excude) de alimentele cu fitoestrogeni, cum ar fi soia, inul și multe tipuri de fasole. Pledaţi pentru legumele crucifere (brocoli, conopidă, varză, gulie) care ajută la detoxifierea metaboliților estrogenici răi, responsabili cu perturbarea echilibrului dintre testosteon şi estrogeni.
Amplificatori ai testosteronului pe baza de plante:
– schinduful: unele studii şi cercetari indică faptul că acesta ar acţiona prin inhibarea unor enzime care transform testosteronul în estrogeni. De asemenea, schinduful conţine substanţe active care au proprietatea de a transforma colesterolul în testosteron, lucru extreme de important.
– iarba ţapului: beneficiile suplimentării cu această plantă sunt multiple: stimulează fluxul sanguin, crește nivelul testosteronului, stimulează producţia de oxid nitric. Acesta conține ingredientul activ icariina, un flavonoid care se comportă similar testosteronului atunci când ajunge în organism, îmbunataţind erecţia, reduce stresul şi inflamaţia.
– tribulus terestris: acționează prin stimularea hormonilor leutinizanți din testicule, care semnalizează celulele Leydig să creeze testosteron.
– tongkat ali: este un copac extram de rar, originar din Indonezia, considerat de unii experti şi consumatori, cea mai puternică plantă cu efect de stimulare hormonală. Tongkat ali este una din puţinele plante medicinale care a fost demonstrat științific că îmbunătățește efectiv nivelurile de testosteron. Mulți bărbați o utilizează ca un remediu natural de îmbunătățire a virilitaţii și există nenumărate raportari indicând faptul că aceasta funcționează în disfuncția erectilă.
– rhodiola rosea: este o plantă adaptogenă, adică vă poate ajuta să vă adaptați organismului la stres fizic, chimic, biologic şi de alta natură. Reduce nivelul hormonilor de stres în organism, dând posibilitatea hormonilor anabolizanţi ( testosteronul, HGH, IGF-1) de a-şi exercita acţiunea.
– macca: o plantă cultivată în Peru, nu pare să acţioneze în mod direct asupra nivelului de testosteron, ci mai degrabă asupra sistemului endocrin pentru a reduce efectele nocive ale stresului, îmbunătățind în același timp starea de spirit, energia și rezistența.
– ashwagandha: se utilizează în primul rând ca un adapogen, ceea ce înseamnă că vă ajută organismul să facă față stresului și anxietății. De asemenea, s-a demonstrat că ajută la controlul nivelurilor ridicate de cortisol.
– extract de shilajit: este un puternic supliment alimentar, născut la altitudini extrem de mari, adânc în crăpăturile munțiilor Himalaia. Shilajit aduce cu sine peste 85 de elemente diferite şi este, de asemenea, una dintre puţinele surse naturale de acid fulvic. Acidul fulvic poate transporta în celulă de 60 de ori greutatea sa în minerale, vitamine și enzime, făcând atât şilajitul, cât și orice alte substanțe nutritive pe care le luați extrem de biodisponibile (uşor asimilabile).
– urzica vie / avena sativa (ovăzul): aceste plante medicinale au fost recomandate din timpuri străvechi pentru probleme de prostată, precum şi pentru creşterea indirectă a nivelului natural de testosteron prin reducerea cantitaţilor mari de SHBG ( hormoni sexuali legaţi de globulina) în care o mare parte din testosteronul liber este ţinut ostatic.
Sunt încantat să te asist în creşterea sau redobândirea nivelului optim de testosteron care te va ajuta să obtii nivelul de energie, vitalitate şi bună dispoziţie dorit. Pentru retete personalizate, programe de suplimente individualizate, te astept sa-mi scrii pe adresa de email plantevindecatoare@gmail.com
Surse de informare:
https://www.healthline.com/nutrition/8-ways-to-boost-testosterone
https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/07/27/increase-testosterone-levels.aspx
https://draxe.com/natural-testosterone-boosters/
https://drjockers.com/boost-testosterone-levels-naturally/
https://www.alexfergus.com/blog/5-amazingly-unknown-testosterone-boosting-herbs
https://www.nutritionw.com/8-natural-supplements-to-increase-your-testosterone-vitality-and-libido
https://www.consciouslifestylemag.com/herbs-and-foods-that-increase-sex-drive/
https://alphawolfnutrition.com/best-testosterone-boosters/
https://fuelary.com/5-ways-on-how-to-naturally-boost-testosterone/