Gastrita hiperacida reprezinta inflamatia mucoasei care captuseste si protejeaza stomacul. In urma inflamatiei, mucoasa da semne de congestionare, sangerare, secreta mai mult mucus, iar contractiile musculare cresc si favorizeaza aparitia durerilor si varsaturilor. Formarea excesiva de acid si enzime necesare digestiei, determina tulburari ale secretiei gastrice resimtite sub forma de arsuri in capul pieptului si regurgitatii. Gastrita hiperacida este provocata de obicei de un regim alimentar defectuos. Consumul excesiv de condimente (otet, mustar, hrean, piper) si de alimente prajite in grasimi determina agresiuni continue ale mucoasei gastrice, care pot favoriza aparitia gastritei. Un alt obicei nefavorabil este acela de a manca prea cald sau prea rece. De asemenea, nemestecarea pana la capat a alimentelor si ingerarea unor bucati mari de mancare pot provoca iritatii gastrice. Mesele neregulate, vorbitul la masa sau emotiile negative afecteaza mecanismul nervos ce declanseaza secretia gastrica. Ca simptome recunoscute pot fi balonarea, durerea de stomac, greața, varsaturile, indigestia, senzatia de arsura intre mese sau seara, sughiturile, lipsa apetitului, scaun inchis la culoare. Cum unul dintre motivele care conduc la gastrita este stresul, atunci trebuie sa lucrezi si la acest capitol. Cauta moduri de relaxare care sa te detaseze de stresul cotidian, de probleme. Cauta un hobby, citeste mai mult, comunica cu prietenii, admira natura, fa yoga sau mediteaza.
Stresul deranjeaza digestia, deoarece hormonii de stres adrenalina sau cortizonul- denatureaza sangele din sistemul digestiv spre muschi, provoaca contractia muschilor stomacali (cea ce face ca stomacul sa se umple mai repede) si pot mari cantitatea de acid gastric produs. Orice factor de stres produce intreruperea digestie. Fluxul sanguin este deviat dinspre organele digestive spre inima si muschi, se reduce secretia de saliva si enzime digestive, peristaltismul intestinal si absortia nutrientilor se opreste. Exista numeroase dovezi clinice ce arata ca la cei anxiosi, depresivi se intalnesc mai des ulcerul gastric sau duodenal. In aceste cazuri, numeroase procese digestive sunt reduse, organismul reduce si productia factorilor de protectie, iar productia de mucus ce inveleste stomacul, de bicarbonat contracareaza efectele sucurilor gastrice foarte acide. De cele mai multe ori, organismul nu va fi in stare sa secrete suficiente enzime digestive petru a digera hrana in mod corepunzator (de unde greturile, gazele, constipatia, flatulenta ). Situatia este agravata si de alti factori, cum ar fi sistemul imunitar, capacitatea organismului asupra inflamatiilor si vindecarea ranilor. Atunci cand sistemul imunitar este slabit si mediul intern toxic, o anumita bacterie(Helicobacter pylori) se inmulteste peste masura si devine agresiva, provocand infectii stomacale si ulcere la 80% dintre personele care au contractat bacteria.
Psihologii si medicii care studiaza corelatia dintre emotii si bolile somatice au descoperit ca marea majoritate a celor care sufera de arsuri de stomac se confrunta cu un anumit tip de tensiuni si de tulburari emotionale. Iar principala problema a bolnavului de gastrita este REPRIMAREA. Crizele apar mai ales atunci cand ne reprimam furia, iritarea psihica sau temerile si angoasele. In schimb, pe masura ce ne relaxam si avem puterea sa recunoastem existenta acestor emotii, ajungand se le intelegem, crizele se raresc sau chiar dispar fara urma. De ce? Pentru ca, asa cum o arata tot mai multe studii medicale, psihicul fiecaruia dintre noi are o putere uriasa asupra corpului, putand sa-l imbolnaveasca, dar si sa il insanatoseasca aproape ca prin farmec. Iar una din cele mai bune metode de a ne intelege si, implicit, de a ne schimba fondul emotional este relaxarea, despre care vom vorbi in continuare.
Remedii naturiste:
- Sucurile alcaline: sunt cele obtinute din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzica.
- Sucul de orz verde: se beau cate 200 ml pe zi, in reprize, durata unui tratament fiind de minimum 12 zile. Clorofila pe care o contine din belsug ajuta la regenerarea mucoasei gastrice, are efect calmant si antiinflamator.
- In medicina indiana, ayurveda, sunt cunoscute cateva alimente „racoroase„, care calmeaza durerile de stomac si reduc senzatia de arsura. Aceste alimente sunt: smantana, iaurtul, laptele dulce si, mai ales, untul clarifiat (gheea).
- Uleiul de catina, galbenele si sunatoare: un remediu naturist foarte bun care are efect antiinflamator si cicatrizant asupra mucoasei gastrice. In plus uleiul are efect tonic general, antianemic, vitaminizat si imunostimulator.
- Argila: este un remediu natural pe cat de simplu, pe atat de eficient in tratarea gastritei, datorita proprietatilor sale cicatrizante si reconstructive. Argila formeaza in stomac un fel de pelicula protectoare, calmand durerile si ajutand astfel la refacerea mucoasei stomacului.
- Lemnul dulce: este una dintre cele mai eficiente plante folosite în vindecarea gastritei și a ulcerului. Principiile active din lemnul-dulce sunt antiinflamatoare excelente și ajută la refacerea mucoasei gastrice, care protejează pereții stomacului de eroziunea acizilor.
- Galbenelele: sunt un remediu natural foarte eficient impotriva gastritei. Galbenelele au efect calmant la nivel gastric si psihic.
- Musetelul: este indicat in tratamentul starilor inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice. El ajuta la prevenirea aparitiei ulcerului gastric, iar pe de altă parte poate grabi vindecarea leziunilor ulceroase. Bisabololul din musetel are efect favorabil si in cazul colitelor care insotesc de cele mai multe ori afectiunea ulceroasa.
- Sunatoarea: este recomandata in afectiuni digestive (gastrite hiperacide, ulcer gatro-duodenal, enterocolite, dischinezii biliare, hepatite), retentie hidrica (edeme, ascită), hipertensiune arterială de cauza nervoasa, distonii neurovegetative, agitatie psihomotorie, atacuri de panica, stari depresive, irascibilitate, insomnie, tulburari nervoase de menopauza.
- Salcamul: florile de salcam sunt bune in stari de epuizare psihica si fizica, de nervozitate, neliniste, depresie, insomnii, chiar și disfunctii sexuale pe fond de stres. Trateaza tusea convulsiva si pe cea cauzata de crizele de astm. Mai mult, este un adevarat medicament naturist pentru stomacul afectat de gastrita hiperacida, ulcer gastric si duodenal sau arsuri la stomac. Salcamul contine numeroase substante active valoroase, are proprietati antispastice, alcalinizante, sedative, calmante, emoliente.
- Obligeana: reduce aciditatea gastrica, calmeaza durerea, are efect antiinflamator asupra mucoasei gastrice. Tratamentul nu are doar efecte calmante si antiinflamatoare gastrice, ci si efecte de armonizare emotionala, ajutand la diminuarea intensitatii si la controlul unor stari cum ar fi mania, frustrarea, angoasa, anxietatea, stari psihice care cel mai adesea declanseaza si intretin gastrita si ulcerul.
- Extractul de Smochin: restabileste echilibrul neurovegetativ, favorizeaza cicatrizarea mucoasei de la nivelul tractului gastrointestinal, îmbunatateste motilitatea la acest nivel si regleaza secretia gastrica. Este indicat in: dischinezii gastrice, gastrite hiper- sau hipotonice, colite; adjuvant in manifestari neurovegetative si psiho-somatice la nivelul tractului digestiv, depresie, nevroza fobica si obsesiva.
- Lucerna: in frunzele de lucerna se gaseste o vitamina mai putin cunoscuta, U, care previne ulcerul si reinnoieste mucoasa lezata a stomacului si a aparatului digestiv. Cand lucerna se administreaza inainte de masa, aceasta usureaza procesul de digestie. In schimb, daca lucerna este luata la sfarsitul mesei, ea ajuta la asimilarea nutrientilor din hrana consumata la masa respectiva.
Schema ( reteta) de tratament pe baza de plante: sunt incantat sa te asist in redobandirea starii de sanatate, folosid remediile pe baza de plante. Pentru o formula de tratament personalizata te astept sa-mi scri pe adresa plantevindecatoare@gmail.com
Surse:
https://herbagetica.ro/tratament-gastrita-hiperacida.html
https://calivita.bio-sanatate.com/tratamente-naturiste-gastrita-hiperacida/
http://www.formula-as.ro/2012/1012/medicina-naturii-44/afectiunile-primaverii-gastrita-14881
https://fares.ro/remedii-naturiste-in-gastrita/
https://fares.ro/salcamul-excelent-pentru-stomac/
http://www.formula-as.ro/2009/857/medicina-naturii-44/obligeana-10786
https://www.gemoterapie.ro/gemoterapie/186-mugurii-de-smochin-si-durerile-de-stomac.html