Conform Sistemului Holistic Indian de abordare a sanatatii- Ayurveda- alimentele nedigerate in mod corespunzator de catre sistemul digestiv ( stomac, pancreas, intestine) se transforma in produsi reziduali cu potential toxic ( deseuri metabolice), denumiti Ama. Acesta substanta lipicioasa poate suveni ca urmare a unui foc digestiv slab ( agni) iar tendinta sa este de acumulare in organism, atasandu-se de intestine, infunda arterele si circulatia fortei vitale ( prana) in organism. De asemenea poate afecta comunicarea dintre intestine si creier ( gandirea lucida si clara), plexul solar fiind recunoscut in medicina ca,, cel de-al doile creier,,.
Semne si simptome ale agravarii lui ama in organism:
- lentoare, greutate in miscari
- somnolenta, in special dupa servirea mesei
- senzatia de minte incetosata si dificultati de concentrare
- balonare abdominala
- oboseala cronica, lipsa de energie
- sensibilitate crescuta la vremea rece
- respiratie urat mirositoare
Cauze care duc la aparitia si la acumularea Ama ( toxinelor) in organism:
- digestie si foc digestiv slab ( agni deficitar)
- mese neregulate si servite pe fuga ( lipsa tihnei la masa)
- consumul excesiv de alimente crude sau reci ( din frigider)
- stil de viata dezordonat.
Cai si mijloace de eliminare a toxinelor din organism:
- amplificarea focului digesti ( agni). Acest lucru se poate face prin plante aromatice care ajuta digestia: coriandru, fenicul, chimen, chimion, anason, nucsoara, scortisoara, ghimbir si altele.
- expunerea corpului la caldura si transpiratie provocata ( exercitii fizice, sauna) ajuta organismul sa dizolve si sa elimine toxinele din organism.
- practicarea postului, a repausului alimentar o data pe saptamana
- triphala: este un remediu stravechi, compus din trei plante, folosit in medicina ayurvedica pt. stimularea peristaltismului intestinal, eliminarea toxinelor din intestin si echilibrarea focului digestiv. Triphala ajuta, prin urmare, la cresterea asimilarii nutrientilor in organism, reglarea sucurilor digestive si armonizarea celor trei tipuri constitutionale ( vata, pitta, kapha).
Recomandarile si sugestiile au un caracter informativ . Pt. realizarea unei scheme terapeutice este bine sa apelati la serviciile unui terapeut cu plante medicinale ( fitoterapeut) sau la un medic cu competenta in apifitoterapie!
Pentru intrebari, consiliere va astept sa-mi scrieti pe adresa de email plantevindecatoare@gmail.com