Conform medicinei tradiționale chinezești, bunăstarea spirituală, fizică și emoțională este reglementată de echilibrul yin- yang din organism. O deficiență sau un exces de yin sau yang aruncă corpul în haos, ducând la afecțiuni corporale și spirituale.
Practicanții medicinii tradiționale chinezești (TCM) cred că alimentele yin și yang ajută la prevenirea anumitor afecțiuni și contribuie la vindecarea corpului. Simbolul chinezesc pentru yin este partea umbrită a unui deal, reprezentând feminitatea, răcoarea, umezeala și întunericul. În schimb, yang-ul este partea însorită a dealului, însemnând masculinitate, căldură, uscăciune și lumină. Yin și yang sunt calități complementare și esențiale una pentru cealaltă.
Se spune ca alimentele de tip yin sunt reci și determina hidratarea corespunzatoare a corpul, în timp ce alimentele de tip yang sunt calde și au tendinta de a usca corpul. Caracteristicile yin sau yang ale unui anumit produs alimentar au mai puțin de-a face cu temperatura reală sau nivelul de umiditate, ci mai degrabă cu proprietățile energetice şi efectele asupra corpului. Alimentele „cool” sau yin sunt în general scăzute în calorii și bogate în potasiu, fiind recomandate pe vremea caldă. Alimentele „fierbinți” sau yang tind să fie mai ridicate în calorii și sodiu. Acestea sunt recomandate în lunile mai reci pentru a vă ajuta să vă încălziți corpul.
Fiecare aliment are o combinație de elemente yin și yang care sunt complementare, aflandu-se în alimente într-un echilibru dinamic. Alimentele de tip yin sunt predominant formatoare de alcalinitate, dar exista şi câteva alimente generatoare de aciditate. Alimentele Yang sunt predominant acid, dar exista şi alimente yang alcalinizante.
În timp ce fiecare tip de hrană are caracterul său intrinsec, acest lucru poate fi modificat într-o oarecare măsură în funcție de modul în care este preparat produsul alimentar. Gătitul într-un cuptor și gătitul la foc cum ar fi gratarul, prăjirea și afumatul sunt văzute ca procese culinare de tip yang, ceea ce înseamnă că alimentul devine mai yang ( incalzitor sau revigorant). Fierberea și prepararea la aburi sunt metode de gătit denumite „cu apă și căldură”, de natură neutră sau yin, astfel încât alimentele sunt mai ușor absorbite de sistemul nostru digestiv, ceea ce necesită cheltuieli mici de energie. Acest lucru încălzește corpul. Dacă alimentele sunt lasate crude (de exemplu o salată) sau fermentate ( iaurtului din lapte), acestea sunt considerate puternic yin, în timp ce prăjirea produselor alimentare este văzută ca puternic yang.
Conform medicinei chinezești, teoria yin-yang poate fi aplicată și oamenilor, fiecare individ avand propriul său caracter. Există cinci grupuri principale de temperament: o persoană poate fi puternic yang (hiperactiv, nervos, extrovertit), yang (activ, neemotiv, extrovertit), yin-yang forma neutra (activ sau relativ inactiv, usor neemotiv, pașnic), yin ( activ, emoțional, introvertitit) sau puternic yin (relativ inactiv, foarte emotiv, introvertit). Trebuie remarcat, de asemănarea, ca oricare dintre aceste categorii nu este permanentă și este foarte posibil să-si schimbe predominanta de-a lungul anilor.
Dieta tradițională chineză acordă o atenție deosebită celor cinci gusturi de bază. Termenul „gust” este un concept mult mai extins decât cel cu care suntem obișnuiți în Occident și merge dincolo de senzația pe care o conferă. Potrivit conceptului dietei chinezești cele cinci gusturi de bază sunt acru (asociat cu ficatul), amar (legat de inimă), dulce (legat de splină și stomac), picant (asociat cu plămânii) și sărat (legat de rinichi). În cantități moderate, un gust va avea un efect pozitiv, alimentând organul cu care este asociat; prin contrast, excesul sau lipsa unui anumit gust va avea un impact negativ asupra organului respectiv. Gusturile acționează atat asupra anumitor organe şi a meridianelor lor, cât şi asupra metabolismului.
Odată ce cunoşti propria constituție și natura alimentelor, puteți selecta cele mai potrivite alimente pentru a crea echilibru în corp. Un anume aliment nu este benefic pentru toată lumea. În general mâncarea de tip yang servește pentru a echilibra oamenii yin, în timp ce alimentele yin oferă armonie pentru persoanele yang. Ca atare, alegerea alimentelor și modul în care sunt preparate depinde de constituția dumneavoastră și de nevoile dvs. specifice, dar și de sezon ( un alt aspect important luat în considerare în terapia dietetică chineză).
Alimentele yang stimulează forța mentală și încurajează comportamentele asertive și agresive. Cea mai bună cale spre o sănătate de fier este alegerea alimentelor echilibrate, conținand atât energiile yin cât și yang.Alimentele care sunt predominant yin sau yang trebuie tratate cu prudență. Această teorie a echilibrului energetic poate fi aplicata pentru toate domeniile de viaţă care au nevoie de echilibru. Pentru cei care au gânduri pesimiste, sunt dezorganizați, leneși sau apatici ideale sunt alimente de tip yang. Pentru cei cu modele rigide de gândire şi personalitati dominante, alimentele de tip yin vor ajuta la restabilirea echilibrului.
- Alimentele de tip Yang:
– alimente bogate în grăsimi, proteine, calorii și sodiu;
– anumite tipuri de carne, cum ar fi carnea de pui, carnea de porc și carnea de vită;
– creveți, hering, somon, sardine, mai ales atunci când sunt prăjite, salată de icre de pește, caviar (foarte yang)
– condimente calde cum ar fi scorțișoară, nucșoară și ghimbirul. De asemenea, turmeric, schinduf și oregano;- ouă, orez lipicios, bambus și legume rădăcinoase;
– brânză de capră, unt de ghee;
– legumele care cresc sub pământ sunt mai mult yang cum ar fi napii, păstârnac, morcov, ceapă, usturoi. Ignamele și cartofii dulci cresc sub pământ, dar sunt mai puțin yang deoarece conțin mai mult zahăr și amidon. Cele mai yang legume sunt andivele, conopidă, broccoli, dovleacul, soia, năut, alge, ceapă roșie, rădăcină de pătrunjel, morcovi, praz, urzici, varză și varză roșie.
– cele mai yang fructe sunt: merele, afinele, zmeură, afine, coacăze roșii, merele pădureţe (foarte yang);
– muştarul brun sau chinezesc, ginseng-ul coreean (foarte Yang);
– cele mai yang cereale includ: mei, orez integral, grâu, amarant și hrișcă (foarte yang). De asemenea, germenii de cereale și orezul sălbatic (foarte yang);
– polen, rădăcină de păpădie, salvia, rozmarin, cuișoare, ardei gras, busuioc, cimbru, chimen, coriandru, cicoare, șofran, angelică.
– ierburi tonice: cicoare – rădăcină, brânca- ursului – rădăcină, seminţe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, semințe de susan, ginseng – rădăcină.- ulei de floarea-soarelui, ulei de susan;
– pastă de tahini și fructele oleaginoase (migdale, nuci, arahide, fistic, măsline negre, castane comestibile);
– băuturi alcoolice;
– apa de izvor sau apa minerală sunt cele mai yang. Calitatea va depinde de mineralele care se găsesc în apă;- coacerea cerealelor sau gatirea alimentelor prin adăugarea de sare le face mai mult yang;
– gătitul sub presiune face ca mâncarea să fie mai mult yang. Gatirea la temperaturi ridicate (coacerea sau prăjirea) sau gătitul pentru o perioadă lungă de timp este, de asemenea, mai mult yang, dar dăunează nutrienților din alimente.
– Alimentele moderat yang includ: fructe (frăguţe, gutui, măceşe, merișoare, stafide, afine, agrişe, coacăze negre, rodie), fructe oleaginoase (măsline negre, castane comestibile), legume ( rădăcină de ţelină, ceapă, ceapă verde, dovleac, dovlecel, fasole verde, papadie, ridiche albă, ridiche de lună, spanac, usturoi verde, varză albă, anghinare, napi, ardei iute, castraveți, varză de Bruxelles), uleiuri (măsline, porumb, migdale), condimente (frunze de ţelina, seminţe de anason, frunze de hrean, frunze de mărar, frunze de menta, mentă de grădină, frunze de pătrunjel, frunze de tarhon, turmeric – rădăcină, leurdă, leuştean, boabe de nucşoară, seminţe de ardei grași, frunze de rapiță), remedii din plante (anghinare, muguri de brad, lumânarică, flori de coada şoricelului, frunze de lipicioasă, frunze de fragi, flori de galbenele, flori de muşeţel, muguri de pin, rădăcină de pir, muguri de plop negru, frunze şi flori de răchitan, frunze de rostopască, flori de sânziene galbene, flori de sunătoare, traista ciobanului, frunze de turiţă mare, frunze de castan sălbatic, fructe de ienupăr), plante cu efect tonic ( seminţe de armurariu, rădăcină de brusture, rădăcină de păpădie, rădăcină de urzică, ashwagandha- rădăcină, orz verde – plantă tânără, rădăcină de untul pamântului).
2. Alimentele de tip yin:
Alimentele comune yin includ:
– produse din soia, cum ar fi tofu și germenii de soia;
– anumite tipuri de carne, cum ar fi crabul și rața;
– fructe precum pepene verde, ananas, papaya, mango, portocale, mandarine, pere, piersici, cireșe, grapefruit, lămâi, pepene galben, prune, cireșe;
– legume: nasturel, castraveți, morcovi, sfeclă roșie, ciuperci, avocado, sparanghel;
– legumele solanacee sunt mult mai yin (cartofi, roșii, vinete și ardei);
– graunţele de tip yin sunt quinoa, orz, ovăz, porumb. De asemenea cerealele încolțite, paine albă, produse albe de patiserie;
– fasole albă, linte roșie, fasole lima;
– iaurt, brânză proaspătă de vacă, smântână, unt, margarină, chefir, caşcaval, brânză moale, urdă;- oțet, vanilie, semințe de mac, roiniţă;
– ulei de arahide, ulei de șofrănaș, ulei de nucă de cocos;
– remedii pe bază de plante: primula officinalis, creţişoară, pătlagină, podbal, salcâm, soc, talpa gâştii, urzică moartă, fenicul, hamei, tei, valeriană, lemn dulce, seminţe de in, frunze tribulus terestris;
– băuturi reci, apă, cafea, ciocolată, coca cola, sucuri de fructe yin;
– ciocolată, cacao, zahăr, cremă, jeleuri, murături, înghețată, sirop, pastă de tomate, marmeladă, bomboane, unt de arahide;
– fermentarea alimentelor este un fenomen de tip yin, deoarece fermenții (drojdiile și ciupercile) sunt organisme predominant yin;
– prin germinare boabele devin mai mult yin;
– înmuierea alimentelor face ca mâncarea să devieze spre predominanţa yin;
– apa de la robinet este mult mai yin datorită substanțelor chimice toxice care se găsesc în ea precum florul si clorul. Apa moale este mai Yin decat apa tare care contine mai multe minerale. Apa alcalină este mai yin decat apa usor acida care tinde spre yang;- cand se consuma prea multă apă, mai mult de 3- 4 litrii pe zi, corpul devine mult mai yin;
– tăierea legumelor, măcinarea boabelor, rafinarea hranei, prepararea de sucuri, consumul alimentelor crude sunt modalitati de tip yin; în timp ce consumul alimentelor întregi este mult mai yang;
– înmuierea alimentelor face ca mâncarea să devieze spre predominanţa yin;
– alimentele moderat yin includ: legume (salată verde, frunze de ţelină, mazăre verde, linte, bob, păstârnac), fructe (căpșuni, caise, cătină albă, dude, coarne, struguri, masline verzi), remedii pe bază de plante (plămănărică, sulfină, troscotul, vâsc, trifoi roșu, ulm, viţă de vie), alte alimente(drojdiea, mierea, boabele de carob, ceai de măceşe, ceai de cătină).
Sunt incantat sa te asist in conceperea planului nutritional echilibrat yin-yang, care iti va aduce o serie de beneficii in ceea ce priveste sanatatea, nivelul de energie si claritatea mentala. Te astept sa imi scrii pe adresa de e-mail plantevindecatoare@gmail.com
Surse de documentare:
https://theculturetrip.com/asia/china/articles/the-importance-of-yin-yang-philosophy-in-chinese-cooking/
https://www.drlwilson.com/articles/yin%20yang%20healing.htm
https://www.healthline.com/health/yin-yang-nutrition
https://www.alimentarium.org/en/magazine/nutrition/yin-and-yang-kitchen
https://pathtoperfecthealth.com/nutrition/yin-yang/
https://www.mindbodygreen.com/0-4349/How-to-Stay-Nourished-with-Yin-Yang-Foods.html