• Cu ce te pot ajuta?
  • Telefon (+40)766 750 201
  • contact@wellness-coach.ro
  • Str. Conac, Dumbravita, TM

Fantana tineretii decriptata

Tineretea vesnica descoprita

Tineretea vesnica descoprita
23.02.2024

Tineretea vesnica descoprita

Tinereţea veșnică ar putea fi cu un pas mai aproape ca urmare a transformării, cu succes, a celulelor umane îmbătranite în celule tinere. După descoperirea sa în anii 80, telomeraza a câștigat reputația de fântână a tinereții.

Cromozomii prezintă la capetele lor structuri protectoare de ADN repetitiv, numite telomeri . De fiecare dată când celulele se divid, telomerii lor se scurtează, iar pe masură ce trec anii, această diviziune se diminuează,  ceea duce în cele din urmă la moartea acestora. Vestea bună este că telomeraza previne acest declin la unele tipuri de celule, inclusiv în cazul celulele stem, prin prelungirea telomerilor, iar speranţa oamenilor de ştiinţă este că activarea acestei enzime ar putea încetini procesul de îmbătrânire celulară. Telomeraza este o enzimă care frânează procesul de restrângere a telomerilor și deține  cheia pentru întârzierea sau chiar inversarea procesului de îmbătrânire celulară. Această enzimă contracarează îmbătrânirea celulară prin prelungirea telomerilor, aducand înapoi ADN-ul repetitiv pierdut, extinzând, în mod eficient, durata de viață a celulei. Înțelegerea acţiunii si activitaţii enzimei telomerazei deține promisiunea de a inversa scurtarea telomerilor și a îmbătrânirii celulare, cu potențialul de a prelungi durata vieții umane și de a îmbunătăți sănătatea, respectiv bunăstarea persoanelor în vârstă.

Persoanele care efectuează exerciţii fizice aerobice de intensitate moderată – de aproximativ trei ori pe săptămână, timp de 45 de minute – au telomerii cam la aceiaşi lungime precum alergătorii de maraton. Un studiu a demonstrat faptul că efectuarea diferitelor tipuri de exercitii fizice au sporit şi mai mult lungima telomeriilor.

Cei doi cercetatori, castigatoarea premiului Nobel, Elizabeth Blackburn, si doctorul Elissa Epel din San Francisco, care au scris bestseller-ul New York Times, descriu cum pot fi infuenţaţi în mod pozitiv telomerii:”Alimentele pe care le consumi, reacţia la provocările emoționale, volumul de exerciții efectuate, nivelul de stres la care ai fost expus  în copilărie, chiar și optica asupra vietii a oamenilor din cartierul tău, precum si alţi factori par să influențeze telomerii și pot preveni îmbătrânirea prematură la nivel celular. „Atunci când telomerii sunt alungiţi, avem o reînnoire sănatoasă a celulelor  și o sănătate generală mai bună. Genetica joacă un rol important în lungimea și degradarea telomerilor noștri, dar vestea bună este că putem face multe lucruri pentru a-i afecta pozitiv. Cea mai bună modalitate de a încetini scurtarea telomerilor și de a stimula creşterea lor este printr-un stil de viață sănătos: nutriție sănătoasă, antioxidanți, vitaminele A, D și K, somn adecvat, meditație, yoga, interval training, chiar și râsul poate ajuta la menținerea telomerilor alungiţi și sănătoși.

Cum ne ajută antrenamentul pe intervale la menţinerea tinereţii?

Când efectuezi exerciţii fizice  la intensitate ridicată, cum ar fi high interval training (HIIT) și antrenamentul cu greutaţi, stimulezi recrutarea fibrelor musculare rapide de tip IIa și IIb. Fibrele rapide nu se recrutează în timpul efortului fizic aerobic, cum ar fi jogging-ul sau ciclismul. Aceste fibre musculare vă ajută să vă construiți forța, puterea și sa vă modelaţi corpul. Intr-adevar, este nevoie de o perioada mai mare de recuperare după exercițiile de intensitate ridicată, acestea determinând un raspuns scurt la stres, dar induc si autofagia, procesul de eliminare a celulelor deteriorate, astfel incât să avem posibilitatea de a ne recupera dupa exerciţiile intense .

Alimentele bogate în vitamine sunt considerate buni protectori celulari și ai telomerilor, combatând stresul oxidativ. O dieta bogata în alimente cu un conţinut ridicat în antioxidanţi, cum ar fi fructele de pădure şi anghinarea, poate încetini procesul de îmbatranire şi ajută la prevenirea sau reducerea daunelor celulare. Într-un studiu efectuat la peste de 2.000 de femei, s-a ajuns la concluzia că în cazul celor cu niveluri mai ridicate de vitamina D s-au înregistrat mai puține schimbări legate de îmbătrânire în ADN, precum și scăderea răspunsurilor lungimea sau integritatea telomerilor.

Astaxantinul se remarcă ca fiind unul dintre cei mai puternici și mai eficienți antioxidanți cunoscuți în prezent, avand abilitatea de a proteja degradarea  ADN-ului şi de a combate procesul inflamator din organism. Cercetările au demonstrat ca Astaxantinul poate asigura protecţia ADN-ului chia şi împotriva  radiaților gamma.  Potrivit medicului William Harris, un expert în grăsimile tip omega-3, cei care au un indice de omega-3 mai mic de patru procente înaintează în vârstă  mult mai rapede decât cei cu indicice de peste opt la sută. Prin urmare, indicele dvs. omega-3 poate fi, de asemenea, un marker eficient al ritmului de îmbătrânire. Potrivit cercetărilor Dr. Harris, grăsimile omega-3 par să joace un rol important în activarea telomerazei care, din nou, s-a dovedit a fi de un real folos în prevenirea scurtarii telomerilor.

Acidul Folic (Vitamina B9) este o vitamină hidrosolubilă aparţinând complexului B, necesară pentru sinteza, repararea ADN-ului, respectiv pentru metabolismul celular. Este, de asemenea, esenţială pentru a menține nivelurile scăzute de homocisteină. Nivelurile ridicate de homocisteină pot provoca inflamații și pot deteriora învelișul arterei, care pot genera bolile cardiace. Multe studii, inclusiv unul publicat în 2016 în ,,Clinical Nutrition Research”, au facut corelaţia între nivelul scăzut de acid folic şi vitamina B12, respectiv ridicat de homocisteina, şi lungimea mai mică a telomerilor. Sursele bune de Vitamina B9 sunt broccoli, sparanghelul, varza de Bruxelles, lintea, soia, fasolea pinto, fasolea neagră şi cea în formă de rinichi), precum şi cereale fortificate, respectiv cereale integrale.  Cercetările arată că persoanele cu nivel mai ridicate de antioxidanți, cum ar fi vitamina C, E și seleniul, îşi cresc şansele de a-şi păstra lungimea telomerilor. Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de antioxidanți, motiv pentru care se recomandă o dietă bazată pe plante. Indicat ar fi să consumăm atat fructe de pădure  cât şi morcovi, cartofi dulci, fructute de iarnă și legumele cu frunze verzi, toate aducând la pachet antioxidanţi şi fitonutrienţi de calitate. Tomatele, citricele, pepenele și cartofii cu coajă oferă o cantitate mare de vitamina C. Soia, nucile și semințele furnizează vitamina E, iar cerealele integrale oferă seleniu. Studiile au arătat că lungimea telomerilor este direct proporţională cu un aport ridicat de antioxidanți și polifenoli, deci se recomandă a fi luate în considerare iarba de grâu si de orz, ciocolata, chlorella, turmericul, proteina de cânepă, astaxantinul, coenzima Q10, ceaiul verde sau cacao organică.

Ceaiul verde: un studiu din 2010 efectuat de chinezi pe subiecţi în vârstă a relevat faptul că creșterea consumului de ceai verde poate fi asociată cu o posibilă creștere a duratei de viață, prin reglarea lungimii telomerilor. În acest raport, publicat în ,,British Journal of Nutrition”, au fost inițial evaluate în anul 2006 un total de 976 de bărbați și 1.030 de femei în vârstă de 65 de ani și peste. Pe lângă întrebările privind obiceiurile de viață și dieta, s-au efectuat teste sanguine pe aceşti voluntari de cercetare, scoţând în evidenţă lungimea telomerilor.Drept urmare a rezultatelor obtinute, s-a ajuns la concluzia ca cei care consumau ceai verde cu regularitate sau în mod frecvent aveau o durată de viaţă mai mare cu circa 5 ani decât cei care consumaseră cantitaţi mici sau nu folosiseră deloc. Rezultatele acestui studiu au fost mai relevante pentru barbati decat in cazul femeilor.

Astragalus membranaceus, denumit în mod obișnuit Huang Qi în Mandarin, este o plantă întrebuintată din timpuri stravechi pe care vechii chinezi o foloseau pentru a spori rezistența la boali. Din această plantă a fost izolat compusul TA65 și în fiecare an apare ceva nou despre virtuţile si puterea acestui leac. Avand gustul dulce și usor aromat, se amestecă cu ușurință în supe și ceaiuri. Dacă este combinat cu dieta / suplimente alimentare de calitate, consumul regulat de ceai și meditația, Astraglusul este un prieten de cale lungă în creşterea speranţei de viaţă şi protecţia împotriva îmbolnăvirilor.

Sunt fericit și dornic să te asist în calatoria  ta în a-ţi optimiza lungimea telomerilor, care îţi vor crește energia, vitalitatea, tonusul și te vor menţine tânăr. Te astept sa-mi scrii pe adresa de e-mail plantevindecatoare@gmail.com 


Surse de informare:

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180227142114.htm

https://www.theguardian.com/science/2017/jan/29/telomere-effect-elizabeth-blackburn-nobel-prize-medicine-chromosomes

https://www.skinassociatesfl.com/telomeres-the-secret-to-the-fountain-of-youth/

https://www.axispt.com/telomeres-the-real-fountain-of-youth/

https://draxe.com/telomeres/

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/09/the-nutrients-most-likely-to-let-you-live-to-be-much-older-than-100.aspx

https://www.ornish.com/zine/five-foods-that-protect-telomeres/

https://www.healthista.com/5-anti-ageing-foods-to-eat-now/https://vitalitymagazine.com/article/telomeres-longevity/#respond

https://www.nature.com/news/2010/101128/full/news.2010.635.html
Solicita informatii suplimentare despre
"Tineretea vesnica descoprita"