• Cu ce te pot ajuta?
  • Telefon (+40)766 750 201
  • contact@wellness-coach.ro
  • Str. Conac, Dumbravita, TM

Pilonii sanatatii si vitalitatii

Stalpii sanatatii si ai starii de bine

Stalpii sanatatii si ai starii de bine
10.12.2024

Stalpii sanatatii si ai starii de bine

Mentinerea starii de sanatate si vitalitate este un deziderat pt. multi semeni insa putini sunt cei care reusesc sa inteleaga ce anume contribuie la pastrarea si redobandirea starii de bine fizica si psihica. Practic, a fi sanatos insemna o stare de bine fizica, mentala si emotionala sau trup, spirit si suflet. Acesta stare provine dintr-un echilibru interior, rasfrangandu-se ulterior asupra diferitelor domenii de viata: cariera, bani, relatii. A fi sanatos insemna, in primul rand, a te simti bine cu tine insuti, a te simti in pielea ta. De aici deriva increderea si taria personala care ne ajuta sa infruntam cu succes provocarile inerente ale vietii. 

Asociatia Nationala de Terapii Complementare, cu sediul in Arad ( ANATECOR) defineste sanatatea ca fiind un confort la nivelul celor 6 dimensiuni ale fiintei : fizic ( bunastarea functionarii celulelor, tesuturilor, organelor si sistemelor), emotional ( capacitatea de a rapunde in prezenta factorilor perurbatori), intelectual ( capacitatea de a retine si intelege informatiile), volitiv ( luarea de decizii inspirate cu beneficii pe termen lung), social ( armonia in relatii, comunicarea cu cei din jur: autoritati, functionari, agenti, vanzatori, colegi de lucru) si spirituali ( abilitatea de a distingede a discerne ce este bine pentru noi in anumite etape ale vietii, descoperirea scopului, a misiunii si a menirii nostre pe acest pamant).


1. Legatura cu mediul natural ( natura): reconectarea cu elementele din natura ( aer, apa, sol, lumina soarelui, vegetatie) aduce o multitudine de beneficii in planul fizic si psihic. Spatiile verzi din cadrul oraselor ( parcuri, gradini), padurile, plajele, muntele sunt locuri ideale pt. eliberarea stresului si reincarcarea celulelor.

Modalitati de petrcere a timpului in natura: alergatul, mersul cu bicicleta, plimbarile in parcuri, mersul descult pe iarba sau pe nisipul plajelor, gradinaritul, ingriirea spatiilor verzi sunt mijloace de conectare cu natura.

Resurse terapeutice naturale: izvoarele termale, namolurile terapeutice, ionii negativi din preajma cascadelor sau din zonele de munte, briza marii, salinele ( exceptionale pt afectiunile arborelui respirator: bronsite, sinuzite, astm).

2. Alimentatia sanatoasa se refera la alimentele pe care le consuma in mod regulat si care ajuta la mentinerea functiilor organelor, glandelor si tesuturilor, hranidule cu nutrienti si cu oxigen. Alimentele pot fi impartite in mai multe categorii. Prima categorie cuprinde alimentele proteice (refac tesuturile uzate  si ajuta la reconstructia celulara) precum carnea, lactatele, branzeturile, oua, nucile, leguminoasele (mazare, fasole, linte, soia, naut), tofu. A doua categorie este reprezentata de carbohidrati (glucide) care furnizeaza energie organismului, respectiv cerelalele, fructele, mierea de albine. Iar ultima categorie incude lipidele sau grasimile (hrana pt. creier si pt. sistemul hormonal) regasite in unt, smantana, avocado, masline, seminte (fl. soarelui, in, canepa, susan, chia), slanina, untura si uleiuri presate la rece (fl. soarelui, dovleac, in canepa, cocos, susan, rapita si samburi de struguri). La acestea se adauga legumele (fasolea verde, castravetii, ardeii, conopida, varza, brocoli, cartofii, napii) si verdeturile (loboda, urzicile, leurda, spanacul si stevia sau dragaveiul). Acestea sunt o sursa pretioasa de minerale si clorofila

Solicita informatii suplimentare despre
"Stalpii sanatatii si ai starii de bine"