Organismul nostru este conceput astfel incat sa rezoneze cu ritmurile naturii, iar medicina chineza considera ca fiecare anotimp are un anumit tip de energie, care este corelat cu un anumit organ. Primavara este anotimpul ficatului și al vezicii biliare. Ficatul este considerat a fi cea mai complexa glanda din corpul uman si are printre cele mai multe functii vitale ale corpului, fiind un filtrul natural al corpului care filtreaza toate toxinele din sistemul circulator si toate substantele nocive pe care le ingeram din alimente. Tot ceea ce bem sau mancam, dupa ce este descompus in tubul digestiv, este apoi absorbit la nivel intestinal si merge spre ficat, prin vena porta. In medicina, ficatul mai este numit si „laboratorul organismului” deoarece executa peste 500 sute de functii chimice ale corpului nostru: produce grasimi, proteine, glucide si apoi le eliberează in sange, spre a fi conduse la locul unde este nevoie de ele. Una din functiile cele mai importante este aceea de a crea si produce bila, esentiala in digestia lipidelor. Totodată, ficatul depoziteaza semnificative rezerve de minerale si vitamine, producerea caldurii corporale si la apararea antiinfectioasa, controleaza calitatea sangelui.
Astfel, medicina tradiţională chineza considera ca ficatul are un rol vital in reglarea circulatiei sangelui, a fluxurilor de energie ascendente si descendente (ce pot fi puse in corespondenta cu transmiterea nervoasa si cu miscarile tubului digestiv), si in fenomenele de asimilare a nutrientilor si eliminare a reziduurilor, toxinelor. Medicina chineza asociaza ficatul cu elementul Lemn, relevandu-i rolul major in cresterea si dezvoltarea organismului . Ficatul este cel care hraneste apoi Focul (inima si sistemul vascular). Tot medicina chineză consideră ca buna functionare a ficatului ne ajuta sa ne planificam si sa ne organizam viata si ne asigura o stare de echilibru si relaxare, armonizează emotiile si reglează emotivitatea. Se considera ca greselile pe care le facem pot insa perturba functia acestui organ si pot duce la aparitia unor stari de iritabilitate, manie, frustrare. Ficatul reglează qi, energia vitala care sustine viata si stocheaza sangele poarta qi in jurul corpului si sustine functionarea organelor, membrelor si tesuturilor noastre. In timp ce sunteti treaz, ficatul furnizeaza sange muschilor. In timpul somnului, sangele se intoarce la ficat pentru a fi curatat.
Recomdari:
- odihna, statul la orizontala periodic in timpul zilei si somnul de noapte sunt esentiale pentru mentinerea functiei ficatului – de sustinere energetica a intregului organism.
- fasolea neagra ajuta la eliminarea excesului de umezeala si caldura.
- potrivit Medicinei Traditionale Chineze, alimentele acide, asa cum este limonada, au tendinta de a hrani ficatul si de a elimina toxinele din corp.
Plante cu efect deosebit asupra ficatului:
Anghinarea: este bogata in polifenoli (cinarina si alti produsi clorogenici) si saruri minerale (in special potasiu si magneziu). Sucul pur de anghinare reduce balonarea, contribuie la scaderea nivelului de colesterol in sange, regenereaza celulele hepatice, ajuta la neutralizarea si eliminarea substantelor toxice din ficat, avand un efect asemanator cu cel al silimarinei, este coleretic, colagog, diminueaza senzatia de greata, adjuvant in tratamentul hipertensiunii arteriale.
Armurariul: contine contine silimarina, un flavonolignan complex ce conține un amestec de polifenoli precum flavonolignanii: silibina A si B, izosilibina A si B, silicristina, izosilicristina si silidianina. Silimarina si derivatul sau silibinina sunt compusi deosebit de utili in mentinerea sanatatii hepato-biliare deoarece au capacitata de a bloca intrarea toxinelor in interiorul celulelor hepatice, stimuland totodata si sinteza proteinelor care ajuta la regenerarea hepatocitelor. Armurariul este eficient in procesele de eliminare a substantelor daunatoare organismului (alcool, medicamente cu efecte secundare hepatotoxice, metale grele, pesticide, anestezice, toxine din ciuperci otravitoare). Silimarina este un antioidant puternic care intensifica nivelul de glutation sintetizat de ficat cu pana la 35%.
Papadia: este recomandata pentru afectiunile ficatului si ale splinei, sustine secretiile digestive (gastrice, pancreatice si intestinale) pentru producerea si eliminarea bilei; papadia poate avea un efect indirect asupra tensiunii arteriale datorita continutului de potasiu, purifica sangele, dizolva pietrele colesterolice, fluidifica mucusul stagnant in sistemul digestiv, combate inflamatiile sinusale de tip sinuzita, mastoidita.
Rostopasca: imbunatateste fluxul biliar; ajuta la ameliorarea spasmelor gastro-intestinale generate de deversarea a excesiv de multa bila in intestine, producand o stare de tensiune si balonare in stomac si intestine, vasodilataoare (stimuleaza respiratia si circulatia sangelui), stimuleaza peristaltismul intestinal si secretiile (biliara, gastrica, pancreatica, intestinala); problemele hepatice (in special cele de natură virala); actiune antilitogenica (impotriva formarii pietrelor la nivelul colecistului).
Lamaia: multumita continutului ridicat in antioxidanti si a caracterului alcalinizant, apa cu lamaie are abilitatea de a detoxifica ficatul, inlesnind producerea de celule noi si sanatoase. aceste. Acest citric actioneaza ca un antiseptic, respectiv ca un agent de prevenire a infectiilor si putrefactiei si actioneaza ca un solvent pentru acidul uric si alte substante. Studiile indica faptul ca ficatul poate produce mai multe enzime cu ajutorul sucului proaspat de lamaie.
Cruciferele ( varza, brocoli, conopida, gulie): contin o substanta numita sulforafan, care detoxifica ficatul si ii scade inflamatia.
Recomandarile si sugestiile au un caracter informativ . Pt. realizarea unei scheme terapeutice este bine sa apelati la serviciile unui terapeut cu plante medicinale ( fitoterapeut) sau la un medic cu competenta in apifitoterapie!
Pentru intrebari, consiliere va astept sa-mi scrieti pe adresa de email plantevindecatoare@gmail.com